Juurileipää ja pizzaa

 Toin kotoa leipäjuuren tänne ja aloin ruokkia sitä heti lauantaina. Sunnuntaina tein taas neljän leivän taikinan, kuten aina kotona. Taikina käyttäytyi todella oudosti, varmaankin helteen vuoksi. Se oli oudon löysää, eikä jauhojen lisääminen tuntunut auttavan. Onneksi olin tuonut Mäntsälästä siellä olevat kaksi leipävuokaa, joten mökin kahden kanssa niitä oli neljä. Sain jaettua löysän taikinan neljään osaan ja nostelin taikinat vuokiin. Vuoat jääkaappiin.

Reseptinä leipätaikinassa oli 400 g aktiivista juurta, 1900 g puolikarkeita vehnäjauhoja,100 g ruisjauhoja, 1400 g vettä sekä tunnin päästä 40 g suolaa.

Seuraavana päivänä paistoin kaksi leivistä ja niistä tuli oikein mallikelpoiset vuokaleivät. 

Sitä seuraavana aamuna, tiistaina, jääkaapissa edelleen olevat taikinat olivat nousseet jo aivan astioiden reunojen tasalle (jääkaappi ei ollut tarpeeksi kylmä), enkä enää arvannut laittaa niitä sellaisenaan uuniin. Kumosin taikinat alustalle ja leikkelin varovasti sämpylöiksi. Paistoin ne 250 asteessa ja pelleille laitoin jääkuutiot. Hyvin jaksoivat vielä nousta. Yhteensä tuli 18 sämpylää.


Kaksi taikinan palasta jätin suuremmiksi, koska päätimme kokeilla, miten taikina toimisi pizzan pohjana, enkä ollut ihan varma taikinan määrästä siinä.

Hyvin taikinan sai levitettyä, sitkoa oli. Voitelin reunat oliiviöljyllä. Päälle tuli itse maustettua tomaattisosetta (oreganoa, valkosipulia, basilikaa), italialaisten pääsiäisenä meille tuomaa salamia, jääkaapista löytynyt mozzarella, sekä Mäntsälästä tuotua emmental-raastetta. 

300 asteessa uunissa pizzakiven päällä muutama minuutti. Hyvää oli, vaikkakin aika paksut reunat, suorastaan leipämäiset! 😅




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesäkurpitsarulla

Omenajuustokakku

Korealainen popcorn-chicken